9. Paketerade trender!

Naomi Klein kom ut med en bok för ca 20 år sen som gav lite rebelliskt perspektiv på  reklam och varumärken med namnet ”No Logo”.

Hon var en nagel i ögat på det mest hypade sektorn jag själv jobbat med och pluggat (RMI-Berghs reklamskola = marknadsföring och varumärken).

Förenklat beskrev hon målande hur alla blev lurade på nästan slaviskt och manipulerande sätt av pampar och deras stora företag genom reklam/marknadsföring. Då ska man veta att boken skrevs innan FB, Insta osv fanns i våra sinnen.

Men vad har det med trender att göra?

Trender är isolerade öar/masspsykoser som vi tar till oss.

En trend som faktiskt enligt mig hållit i sig i årtionden är att många trender i västvärlden startar i USA sen till England för att till slut komma till Sverige.
För 30 år sen så sa man att trenden tog ungefär 10 år att komma från NY till Stockholm.

Några flög till USA kollade runt tog med sig tjänst eller produkt tillbaka för att sen försöka fixa rättigheter, sälja in och få igång försäljningen. Nu kan du göra allt via nätet på några sekunder.

Nu tar någon trend, film, tv-show, ungefär 0-2 år att spridas. Allt snyggt förpackat och själlöst till ett paket för att pö om pö spridas world wide.

Enligt mig är dessa trender oftast bara bra för dem som äger sina idéer för att sen skapa masskopior av dem till andra länder. Det är därför ni ser samma typ av tunnelbaneprogram, kändisprogram, musikprogram, skandalprogram, byggprogram, göra om program, influenserprogram osv. i varenda land snart. Bra pengar till alla dem som kopierar och exporterar dem men särskilt utvecklande är det inte.

Trender är oftast extremt toppstyrt och man måste vara medveten om det, sen får man bestämma sig om man vill skapa en egen trend eller go with the flow!

Att t.ex skapa en stor restaurangkedja kräver ett enormt jobb men är en kopieringsmaskin som kväver andra mindre verksamheter och som egentligen ger oss väldigt lite utveckling när vi passerar samma typ av restaurang med samma utbud kvarter efter kvarter.

Massproduktion, effektivisering och lönsamhet prioriteras oftast framför utveckling och unikum!

Men det finns trender som bygger på det unika och de som lyckas brukar också förändra vår livsstil ordentligt.Fortsätt utveckla och skapa, rätt vad det är så har du skapat något unikt som folk älskar!
Annons

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: