Gaza kan vara ett förspel till något mycket värre år 2024!

Ingen kan ha undgått vad som hänt i Gaza sen 7:e oktober 2023.
Förutom all tragedi på så många sätt så går vi nu in i en extrem farlig tid.

Även om Israel inte slagit ut Hamas så har man skadeskjutit dem för ett par år framåt. Hur Israel löser det med påtryckningar från USA vet man inte men Netanyahu kan känna sig nöjd med ett desarmerat Hamas och tunnlar som totalförstörts. Sen skulle det vara lätt att säga att man sluter fred om gisslan släpps. Därefter skulle allt vara över för denna gång. Förutom att Israel inte skulle tillåta just Hamas bygga upp Gaza så finns det mycket farligare problem.

1.Netanyahu

Netanyahu har väldigt stora problem på hemmaplan där rättegångar och hans avgång är i pipeline så fort kriget är över. Därför så är frågan om Netanyahu redan nu tittar på Libanon med Hizbollah som ett nästa steg för att starta en ny konflikt. En konflikt som är lätt att starta då det pyr konstant.

Men framför allt får vi inte glömma vad Israel vill undvika och som är det stora problemet.. Vi kommer till det senare.

2. Iran

Att Iran vill förinta Israel är inget nytt och deras spel bakom kulisserna är nästan löjligt öppen utan att omvärlden nämnvärt bryr sig. De är involverade i ett antal konflikter utan att som land behöva stå i direkt konflikt.

De styr antal terrororganisationer men Hizbollah står dem närmast och Hizbollah är starkast i dagsläget förutom Iran själva.

Iran vet om att Israel är försvagat av Gaza men även Västbanken. De vet även att ”om” det skulle startas ett krig mellan Hizbollah/Libanon och Israel så skulle det med stor sannolikhet dra med sig andra aktörer från båda sidorna. Den risken eller chansen är en stor kalkyl som Iran säkert räknar på.
För större chans att bli av med Israel har de inte haft sen de skapade ett nytt Iran efter revolutionen 1978.

Triggern!

När vi var inne på Israel i denna artikel så avslutade vi med:
Men framför allt får vi inte glömma vad Israel vill undvika och som är det stora problemet..

Det stora problemet för Israel är att Iran är på väg att få kärnvapen. Iran har fått enorma tillgångar från väst för att inte skapa kärnvapen men ändå har de kommit närmare och närmare att få tillgång till det. Innan 7:e oktober så ”ryktades” det om att Iran bara var några månader ifrån kärnvapen. Efter 7:e oktober har inga media fokuserat på det överhuvudtaget.

Netanyahu har varnat för detta väldigt länge och även hotat att de är tvungna att agera mot Iran innan de får kärnvapen. Detta ger nu läge både för Iran och Israel att agera direkt mot varandra.

Så varför just nu ?

Detta är en konflikt som aldrig kommer ta slut förrän det kraschar men kan pågå lång tid. Faktum för att det skulle kunna ske inom kort är :

  • Iran har eller kommer få kärnvapen inom kort och detta är det ultimata hotet mot Israel.
  • Netanyahus tid är kort och hela hans existens och hans livsuppgift är att få Iran (och inte Gaza eller Västbanken som bara är spelpjäser) att bli ett hot mindre.
  • Trump som president är inget Iran vill vänta på men slutet av 2024 ”kan” Trump vara USA:s president och som är Israels favorit.
  • Ryssland med Putin är ett stort stöd för Iran och så länge kriget mot Ukraina håller på och väst är i konflikt med Ryssland så har Iran en bra backning från Ryssland.

Som sagt så pekar mycket på att konflikten ”kan” blossa upp med beräknande avsikt från båda hållen inom kort. Då har vi inte nämnt krutdurken med Huthirebellerna och deras korståg på Röda havet som stöd för Hamas och där deras slogan är död åt USA och Israel och de utbildas och stöds av Hizbollah.

Vi avslutar med att förstå varför intresset är så stort på ett sånt litet område. Detta är det närmaste vi kan komma ”Skottet i Sarajevo”.

Tänk er där Kina, Nordkorea, Ryssland, Iran, Indien (ja de har en tacksamhetsskuld till Ryssland) och många andra länder ställer sig på ena sidan.

USA, Israel och hela väst med Nato i spetsen förutom Turkiet och kanske Ungern på andra sidan.

Sen ska man veta att Putin inte alls ogillar Trump då Trump kan destabilisera Nato. Saudi som har samarbete med USA och som är fiender med Iran då de har olika trosuppfattningar inom Islam samtidigt som Kina och Ryssland lockar Saudi med att destabilisera US-dollarn genom att samarbeta med Kina, Ryssland m.fl. så är det ett minfält världen går på just nu!

Ja ni inser att Gazakriget inte handlar om Gaza. Om man ska spå ett tredje världskrig så är det från Mellanöstern det sker och inte Ryssland, Taiwan eller någon annanstans.

Men som tur är så är detta worst case scenario och vi kan hoppas på att de oskyldiga slipper lida mer för de som verkar ha dedikerat sitt liv för att döda för den ”lånade” landmassan vi går på.

Hälsningar

/D

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar