Den nya boomen AI!

Jag tror att de flesta vid det här laget hört talas om AI.
Samtidigt så tror jag att de flesta ser det som en difus sak som man inte riktigt förstår fullt ut.

”Minska sjukdomar, minska energianvändningen, reducera trafikolyckor, skapa nya tjänster, effektivisera industriell produktion, utveckla nya läkemedel och förkorta handläggningstider.” är de flesta saker man hör om och det är nog sant framgent.

Däremot kan man även använda det som något ont exempelvis krig. Det är tyvärr där det kommer satsas mest pengar.

Oavsett så är det som IT-eran i början av 2000-talet där allt som hade något med .com eller IT att göra = börsraket. De flesta var luftslott men ingen brydde sig. Sen ett årtionde senare så blev it-bolagen kreativa och implementerade det i samhället på riktigt.

Det är nog likadant här, det kommer ploppa upp företag med fokus på AI men utan någon substans. Att kliva in där väldigt kortsiktigt kan vara en guldgruvan men långsiktigt en Framfabfabrik som bara rusar och sen störtdyker.

Men det var ekonomisk analys. Hur ser det ut praktiskt?


Detta är det nya och självklart spännande. Många är rädda att AI kommer ta över jobben men precis som andra nya saker så kommer de ta över jobb och skapa nya jobb.

För 110 år sedan hade vi ingen radio, ingen tv, inga flyg och för 200 år sedan hade vi häst och vagn men inga tåg. Då förstår ni hur snabbt saker fungerar nu för tiden.

Och det går snabbare och snabbare..

Det som inte förändras är hur vi använder ett brännbollsslag:

Antingen tränar vi för att göra en home run eller för att döda någon.
I alla tider med uppfinningar så har man använt det till något gott eller ont och så kommer det vara även inom AI.

Det enda man vet angående AI är att det kommer pratas om det extremt mycket i framtiden och kommer förändra det tekniska men inte det humana i framtiden. Kärlek, empati och riktig närhet kommer inte kunna överträffas av AI även om det säkert kommer bli ett billigt komplement.

Sköt om er och AI har inte tagit över naturen än så ut och njut!


Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar