Kan BRICS skaka väst och USD?

BRICS!
Brasilien, Ryssland, Indien, China, Sydafrika.
När det grundades 2009 så var bara de första fyra länderna med.

Inbjudan att gå med i Brics har nu i dagarna gått till Iran, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Argentina, Egypten och Etiopien.

Deras medlemskap skulle då träda i kraft 1:a januari 2024.



Mötet där BRICS träffades och Putin/Ryssland endast via länkvideo (för att han skulle arresteras för krigsbrott annars) så diskuterades det utvidgning av BRICS, hur de skulle hantera betalningar utanför USD-makten med mera.

Men hur ”farliga” är då BRICS för USA samt västvärlden?
Rent kortfattat så är de inte i närheten av att ta över exempelvis Världsbanken och Internationella valutafonden (IMF). Att de kommer överens om en gemensam valuta som skulle kunna utmana USD är också rätt naivt på kort sikt.

Men..

Även om G7 länderna fortfarande är mycket starkare så sker det förflyttningar åt andra hållet, pö om pö så det knappt märks. Det kan påverka väldigt mycket mer än vad västexperterna tror.

Det sker redan nu affärer utanför USD och samarbetet med Kina, Ryssland, Iran och fler därtill där man kringgår USD kommer förmodligen utvidgas. Det påverkar självklart i sin tur USA när de ska göra affärer.

Redan nu är det ett ställningskrig gällande Saudiarabien där Kina vill handla med deras egna valuta och USA vill självklart fortsätta sitt 50-åriga samarbete mot beskydd.

Som sagt så att USD helt plötsligt skulle försvinna som världsvaluta på kort sikt finns inte i sikte men att fler och fler gör affärer utanför gör det besvärligt.

Sen får man inte glömma oljetillgångarna som kommer vara enorma även om USA i sig är självständiga. Men då är priset en förhandlingsvara som inte behöver gynna väst.

De flesta tittar mest på ekonomisk och militär styrka men man får inte glömma det politiska samt religiösa konflikten som i bakgrunden är större.

Ett hat mot västvärlden och USA kan få vissa länder att strategiskt gå ihop och även offra sitt egna välstånd för att krossa motsidan.

Ibland är inte den egna framgången det som samlar och styrker utan den gemensamma fienden.

Det som splittrar BRICS är att de är splittrade i så många frågor men det farliga nu är att USA och väst inte har samma påtryckningsmedel om de resterande länderna går med. Helt plötsligt så har många länder alternativ och förhandlingslägen.

Ryssland splittrar även BRICS och de länder som blivit inbjudna då inte alla länder tycker Ryssland gör rätt.

MEN ..

Gissa var nästa BRICS-möte kommer ske? En ledtråd: Putin kommer inte behöva köra Teams!

Detta är bara början och när folk är rädda för världskrig så är jag mest rädd för ett ekonomiskt och stort handelskrig som kan påverka oss som bor i välvärd något enormt.

Ett tips är också att titta på lilla Israel som senaste åren börjat hitta väldigt mycket gas, olja med mera och kan bli en spelare i krutdurken där nere.

/Shalom!

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar