Sveriges bild av Covit-19!

Jag har fördelen av att ha släkt i många delar av världen så jag följer också medier i många länder. Det gör att jag får en annan dimension av nyheter än vad man får om man bara följer svenska medier som rapar upp samma nyheter oftast från samma källa.

Så när Sverige släppte upp resor till Kroatien i förtid och jag hade två innestående resor så började jag plugga på statistik för eller emot om jag skulle åka.
Detta var resor som jag planerat i ca 3 år men det är en annan historia.

Instinktivt var det bara NEJ! Alla svenskar skulle ju hemestra i Sverige och man skulle ändå vara försiktig med att åka och träffa nya människor.

Ok så efter låååånga sömnlösa nätter och massa koll i både kroatiska samt svenska medier och följt ALLT som svenska och kroatiska myndigheter tagit fram så kom jag fram till..

1. Svenska myndigheter sa ja till att åka till Kroatien
2. Kroatiska myndigheter sa ja till svenskar? Det förvånade mig mest då de flesta sa nej.
3. Norwegian la stor kraft på sin ventilation på planet och jag hade ingen på raden före eller efter både ner eller tillbaka plus att jag kunde sova på min tresits samt enorma restriktioner som gav trygghet.
4. Lägenheten som jag hyrde nere i Split hade som regel att ha 2 dagar emellan gästerna och då handlar det om sanering emellan.

Ändå blev jag nästan spetälsk när jag sa att jag skulle till Kroatien.
Så jag gick tillbaka och kollade in statistiken gällande hur det faktiskt ser ut ..
Jag råkar älska statistik så det gav mig lite energi också..

När jag åkte för ca tre veckor sen så var det 118 döda i Kroatien.
Självklart så är det 118 för mycket och självklart är EN förklaring att man var noga med att stänga ner rätt tidigt och noga med att inte ta in folk från riskländer.

Nu ligger Kroatien på 133 döda och det stora dödstalet var idag på 5 döda.
Det sista är faktiskt illa och visar på att det kommer förmodligen gå rätt dåligt fram till hösten.

Men innan man då dömer så ska vi jämföra det med tiden jag åkte 4:Juli, Kroatien = 118 döda på ca 130 dagar = nästan 1 död/dag..Även idag ligger siffran under 1/dag

Jämfört med Sverige som hade = 42 döda/dag i ca 130 dagar
tills dagsdatum.

Låt det sista sjunka in.. Var är man säkrast ?
Om vi imorgon bara har 1 död/dag och Kroatien ca 42 döda per dag så ska vi i princip vänta i ca 4 månader innan vi kommer ikapp.

Då kommer det underbara när vi i Sverige beskriver en ”trend” som positiv som att det är någon teknisk analys på börsen.

Så om vi börjar med skyhögt antal smittade och döda och trenden går neråt men är långt över de andra medan de som stängt ner och i princip börjar på noll och går till 5 så är det kanonbra? På riktigt? Även vi lär ju bryta trenden när den är tillräckligt låg..
Den här matematiken ligger på en mellanstadienivå..

När man sen tittar på vissa människor i olika länder som sysslat med dessa frågor så går det mest prestige i detta än fokus på att faktiskt göra det bästa av det.
Finland, Norge, Danmark, Sverige och massa andra länder springer till medier för att visa vilka som har ”rätt”.

Det är klart att om man lyckats få ner saker till obefintligt så kommer det stiga med hundratals procent när man öppnar. Om USA går ner med 10% så innebär det inte att det är bra då man räknar på en skyhög siffra.

Ändå målar myndigheter upp allt detta utifrån en trend som inte baseras på en analytisk siffra utan utifrån ett utgångsläge som är otroligt högt eller ett läge som passar just det landet = politik och stolthet.

Hade Sveriges motivering varit Nordkoreas så hade jag skrattat och tyckt att det är typiskt men nu pratar vi Sverige.Vi är på väg ner men vi har dödat över 5 tusen människor innan man slår sig för bröstet att trenden går ner.. Sen börjar det hyllas att ekonomin är intakt?

Ekonomin kommer inte vara intakt då den var på väg ner innan Covit-19 och det är när staten drar tillbaka bidragen som vi kommer märka vad som egentligen händer med Sveriges ekonomi med en statskassa som inte är lika stark där vi ska dra in pengar via skatter. Vi ska inte glömma att Covit-19 och dess bidrag har räddat många företag som egentligen hade gått i konkurs oavsett.

Det jag vill komma fram till är att det är bra att läsa andra medier än våra egna i Sverige som bara kopierar varandra och har samma källor.

När jag kom från ett Kroatien som var som ett Kroatien direkt efter deras krig på 90-talet = helt tomt så blev jag nästintill livrädd när jag kom till Sverige och såg alla folksamlingar, inga regler på bussar eller tunnelbanor etc.

Den bilden har jag fortfarande.

Så har tex. Kroatien gjort allt rätt? Nope..

De har ju med resten av Europa öppnat gränserna och det är inte en slump att de som övriga Europa gjort det under turistsäsongen när den är som störst? Juli och Augusti är månader som räddar 50% av Kroatiens befolkning från svält.

Så ja det kommer förmodligen explodera där inom kort då jag tror att man måste göra det för att inte få folket emot sig men sen stänger man nog ner igen.

Sverige, ja där har vi börjat leva som vanligt och vi har i princip sålt oss på ett annat sätt genom att sälja in att vi som är en av de flest smittade ska dels semestra inom Sverige men samtidigt ta in turister = Även vi säljer oss för priset av pengar för den logiken är ju totalt sjuk..

Vi har nu 10 miljoner svenskar som samlas inom vårat land samtidigt som vi välkomnar ALLA att vara hos oss. Bra för ekonomin men kanske inte för hälsan..

Ingen vet vad som händer imorgon.. Se på Kroatien som fått en stor jordbävning, Covit-19 och nu en översvämning av stora mått på ca ett halvår.

Men det jag vet är att informationssamhället har ändrat våra regler över hur vi hanterar information och hur lätt vi sprider desinformation vidare utan källor ..

Men även vi i Sverige är inte längre immuna mot desinformation och eftersom bra information oftast drunknar i en stor mängd av spekulativ information så är detta en utmaning.

Jag gick på en reklamskola för ca 30 år sen och då varnade man just för det sistnämnda men ärligt talat så trodde jag inte att det skulle vara så lätt att implementera det men med internet så är vi där.

Så terror, Covit-19 och all annan skrämsel lär fortsätta så sluta vara rädda oavsett och börja LEVA!

Jag säger inte att vi ska vara vårdslösa och bara strunta i allt men vi ska börja tänka och se saker och ting som de faktiskt är och försöka leva utan rädsla men med ansvar och med eget ansvar.

Skulle jag åka till Kroatien nu? Förmodligen inte! Men jag känner mig inte säkrare i Sverige!Men jag kommer göra allt för att LEVA och inte fokusera på att Överleva!

Annons

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: