Skuldklockan tickar ..

Några år gamla siffror

Mitt sista inlägg gällande ekonomin i närtid för den har gått bananas world wide.
Det är på sätt och vis skönt att se hur ALLA anstränger sig för att vara en doer och så få som försöker göra en grundlig analys av läget innan man bara drämmer till med miljarder hit eller dit (Obs vi pratar ekonomi och inte hur man ska hantera Corona).
Kan inte tro mina ögon att ”jag” skriver detta.

Man lyssnar till :

Statskassan är full, vi har resurser, vi ska alla tillsammans övervinna det här osv.
Det blir lite Braveheart över det hela och väldigt mycket känslor.

Vi har gått från att vårda saker en gång i tiden till att spekulera och gambla med våra pensioner/besparingar och återigen slänger vi in pengar till finanssektorn.

Håller definitivt med att rädda jobb är viktigt för annars så stannar länder.

Men vi har redan gått in i en recession och vissa företag kan återigen låna sig till framgång samtidigt som sjuksköterskor, lärare, poliser, städare, busschaufförer m.fl. INTE kommer få större del av politikers pengar. De ska köpa mat av likes på FB.

Tänk om en 1000.000.000.000 kr skulle gått till sjukvården för 10 år sen.
Hade vi pratat munskydd nu? Då kommer några och säger att vi sparat oss till just såna här händelser .. Statskassan är ok till nu men fråga kommunerna..

Räntevapnet i Sverige är max 1% och resten tömmer vi 10 års besparingar på några månader. Det är ok så länge man vet på vad och vad som skapar framtid. Sen får man även fundera på återbetalningen..

Vi kommer försöka rädda stora företag för att rädda jobben som i sin tur skapar konsumtion men i det långa loppet så bränner vi pengar på fel saker.

Jag är väl medveten om att detta inte är så populärt och även jag drabbas av min tes men jag kan inte blunda för fakta hur vi om och om igen slänger in så mycket pengar till finansiella institut, stora privata företag som delat ut enorma pengar i utdelning men där ”hjältarna” återigen får köpa mat för FB-likes och i princip så reagerar INGEN på det i svåra tider utan bara i bra tider utan framgång.

Samtidigt försöker politiska institut relativt snabbt överträffa varandra i massa pengar UT genom en stor sedelpress!

Många bäckar små..

Det man glömmer är att dessa sedelpressar gått varma i så många år nu.
Sverige har kört räntesnöret även i goda tider samtidigt som sedelpressarna världen över printat nya digitala pengar för att få fler och fler belånade.

Det var tider för ett halvt sekel sedan när guldet var en faktor gentemot USD osv.
Nu är allt digitalt och man verkar kunna printa hur mycket valuta som helst utan säkerhet.

Vi glömmer så lätt i nya kriser att vi inte löst de gamla ..

https://www.di.se/nyheter/usa-statsskulden-passerar-skrackgrans/ 
Det var några år sen..

Alla våra bubblor som: Skuldsättning, Syrien , Flyktingpolitiken, Turkiet, Grekland, Spanien, Nordkorea, Handelskrig, Israel-Iran/Palestina, Libanon, Irak, USA, Kina, Brexit, Afghanistan plus alla problem i Sydamerika och så mycket mer som fortfarande är olösta. Detta ger ” Carpe Diem” en helt ny mening ..

Lägg till lite oljebattle mellan Ryssland och Saudi så är Corona egentligen bara ”Skottet i Sarajevo”.

History lessons! 28 juni 1914!

Som sagt så är klockan slagen så för min del så är det meningslöst att som en papegoja tjata om detta och speciellt som att jag faktiskt trodde att vi skulle hamna i en kris för ca 3 år sedan och hade FEL! Så jag är ingen profet, Noustrudamus eller någon annan Siare utan en person som följt marknaden i ca 35 år på nära håll och är riktigt orolig..

Lycka till där ute!
Annons

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: