Känns så 90-tal!

Riksbanken sjösätter och köper värdepapper för 300 miljarder kronor.

Man ska inte se ner på att ”alla” gör sitt för att mildra fallet men det känns så 90-tal nu från ”toppen” i Sverige. Alla vill visa styrka men frågan är om det mer handlar om att ”visa” styrka istället för att visa sunt förnuft och bita i det sura äpplet.

Nu helt plötsligt pratar vi ”biljoner” i stöd, även om mycket handlar om lån.

Vi försökte i början av 90-talet att rädda fasta kronkursen med alla medel, vi gick så långt att vi över en helg gick upp till 500 % ränta för att sen kapitulera och tog konsekvenserna av vårat handlande. Det i sin tur gav oss en nystart.

Det kittlar i min ”ekonomitarm” där jag undrar hur det varit om vi hade lagt ”Alla” dessa biljoner vi nu satsar på ”marknaden” och istället satsat fullt ut på sjukvård, polis, pensionärer, skolor samt kollektivuppgraderingar och transportvägar av olika slag, vad hade hänt då? Hade det kanske på lite längre sikt en värld ploppat fram där Wall Street hade mindre i lön och poliser, sjukvård, skolor osv. mer? Hade det förändrat vår framtid till det bättre?

Ja vi skulle krascha, företag skulle gå i konkurs och börsen samt pensionen för många skulle gå ner. Men frågan är om vi inte kommer se det i längden ändå men där vi bara förlänger lidandet och slänger in alla våra pengar i ett tomt svart hål.

För vi kan lura oss själva och tro att Corona är ALL orsak till helvetet men sanningen är att vi var på väg mot en lågkonjunktur innan Coronan kom.

Men det är en annan historia.Sverige återhämtade sig från nästan – 9% till ”endast” – 4,7% sen kontrade USA med nästan -12%
Volatiliteten är enorm och det är tyvärr ingen bra indikator i längden.
Annons

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: