Då kom ”dippen” tre år försent!

Värsta börsraset i modern tid!

” Det dramatiska börsraset till följd av coronaviruset fortsatte på torsdagen. Stockholmsbörsens OMXS-index föll med 11,1 procent, en nedgång som är den största på en dag i modern tid. Nedgången var i linje med Europabörserna.”


Att prata ekonomi när världen darrar gentemot Corona som nu klassas som pandemi kan kännas rätt urvattnat och fel tid.

Problemet är att det är tvärtom. Vi börjar hamna i någon slags ”perfekta stormen” gällande misär.

I flera år har jag och några till pratat om att det skapas fler och fler bubblor som inte spricker men som finns där. För 3-6 år sen så kom det fler och fler bubblor och till sist pratade man inte OM någon bubbla skulle spricka utan om hur många och när de skulle spricka samtidigt i framtiden..

Skuldsättningen i USA som kunde bevistas per sekund i centrala USA på en megatavla , Greklandskrisen, Italienkrisen, Spanienkrisen, bostadskrisen, lånekrisen, räntekrisen, Kinakrisen, Japankrisen, Spanienkrisen, flyktingkrisen, exportkrisen, oljekrisen osv.

Det är en av få bubblor som var och en skulle sänka börsen för 30 år sen utan problem.. Nu pratar vi om bubblor med max 5 år på ryggen..

Bubblorna bara haglade men på något sätt så kunde man dopa marknaden med mer digitala pengar. Till slut gav även jag upp för att kunde inte se sambandet med att allt såg ekonomiskt nattsvart ut men marknaden och ekonomin gick så pass bra.

Ingen brydde sig om att det var länders upplåning som egentligen gav dopingen och att de rikaste länderna på jorden var de som inte hade skulder = Dem i Afrika som vi tycker är fattiga men inte har skulder är rikast men tyvärr inte mäktigast..

Det är därför jag är orolig nu!
Corona är bara ”skottet i Sarajevo”, en utlösande faktor alternativt en påskyndande faktor.
Om vi ska försöka få rätsida på allt vi nu är mitt i så är det kaos..

1. Coronavirus som smittar ger sjukdom och dödsfall som vi inte har kontroll över..
2. En ekonomisk totalkollaps där det går så mycket pengar nu utan att en enda person blinkar över det för målen helgar medlen.
3. Italien och Spanien som försökt återhämta sig från en fruktansvärd dipp är nu en av de värst drabbade länderna och vi får se i höst hur de hanterat ”ekonomiska” krisen.
4. USA, tja… INGEN VET men alla är beroende av dem..
5. Sverige som faktiskt klarat sig rätt bra från finanskrisen 2008 tack vare doping har kanske kvar 20% av sin räntedoping mot de andra starkare länderna som höjt sina räntor under de bra tiderna efter 2008.
6.Iran, Nordkorea, Syrien, Israel osv..
7. Handelskrig?

Bubblorna är många och som jag sa så gav jag upp för all ekonomisk doping gjorde att INGEN längre kunde hålla koll på marknaden och det kan man fortfarande inte.

Däremot så måste man förstå att i skuggan av Corona så kommer:

 1. Depression/självmord
 2. Ofrivillig isolering
 3. Ekonomiskt förfall
 4. Arbetslöshet som exploderar
 5. Småföretagares konkurser
 6. Mellanstora företagares konkurser/ friställningar
 7. Stora företags friställningar som bombarderar ett system som inte funkar på normal basis = FK samt ABF.

  Så just nu handlar det inte endast om Corona utan vi pratar om väldigt mycket bubblor som spricker just nu och min uppfattning är att vi måste ta tag i alla så fort som möjligt för detta börjar annars bli ohållbart ..

  Med det sagt ..
  Håll ihop och kämpa tillsammans!

  ” Det finns alltid en väg tillbaka”

Annons

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: