Vikten av företagets kultur och satsning på nyanställda!

En spontanbild efter reflektion och promenad år 2019
En påminnelse om hur liten jag är och hur lite jag vet ..

Vi ska ta upp två saker som är extremt viktiga för företag och ledare.

– Att skapa rätt kultur för ett företag/avdelning
– Kostnaden för en nyanställd och vikten av att satsa på rätt person för att utbilda nya medarbetare

Vi tar det överskådligt nu och sen om vi känner för det så djupdyker vi i frågorna framöver.

Att skapa rätt kultur för företag

Det här kan jag skriva många böcker om men det är blodådern/drivkraften i företaget.


De största företagen tar detta på stort allvar och är väldigt bra på det.
De flesta stora företagen förstår vikten av en bra kultur och hur viktigt det är för att företaget ska gå/må bra.

Men så fort man kommer till medelstora företag så börjar man förbise dessa frågor och så kör man det som bäst var tionde år som någon punkt i en årlig affärsplanering och som oftast fastnar i ledningsgruppen.

Det borde finnas i varje affärsplan ”varje år” och vara den viktigaste punkten tillsammans med att förmedla visionen i organisationen (visionen är ett eget kapitel men som oftast glöms bort eller är för kortsiktig/krånglig).

En kultur skapar bra/dåliga ”myter” om företag, tar in rätt/fel folk till företag, skapar drivkraft eller stagnation i ett företag men framför allt skapar den en långsiktig framgång alternativt en plågsam död.

Har man fel kultur så spelar det egentligen ingen roll vilka mål eller visioner man har långsiktigt.

Tillsammans med visionen är företagskulturen otroligt långsiktig och därför ska man satsa otroligt mycket energi, kraft, pengar och tid så att den genomsyrar vad företaget står för och vill förmedla genom tid.

Man kommer få in fel medarbetare, felaktig målbild, felaktigt fokus och en destruktiv drivkraft om man inte tar företagskulturen på allvar.

För om vi inte tar den på allvar så kommer varje medarbetare ta över och driva ”sin” kultur in till företaget istället för att företaget äger sin kultur som medarbetare ska förhålla sig till. Det betyder att ju fler anställda desto mer kaos om det inte finns en företagskultur som man kan förhålla sig till.

Vi stannar där men är det något som jag tycker att de flesta små/medelstora företag glömmer förutom nästa punkt så är det företagskultur och vision för det är hjärta och hjärna..

vikten av att satsa på rätt person för att utbilda nya medarbetare

Detta känns otroligt litet när det kommer efter vikten om en företagskultur.

Jag skulle däremot vilja säga att det finns otroligt mycket att vinna på om man ”vågar” satsa på nyanställda. Både kostnadsmässigt, visionsmässigt, kulturmässigt, motivationsmässigt och intäktsmässigt.

”Rätt” sätt att utbilda blir också en bekräftelse på en framgångsrik kultur:
Den visar att organisationen bryr sig och satsar på sina medarbetare samtidigt så spar man pengar genom att få medarbetare snabbt lönsamma och motiverade samt att de lär sig företagets vision, kultur samt mål på ett effektivt sätt.

Att ha medarbetare som på riktigt är utbildade och på plats för att ta hand om framtidens medarbetare. Vissa ser detta som en kostnad istället för investering, tyvärr..

Har man ingen riktig struktur från HR eller styrelsen så kommer samma frågor inför varje rekrytering komma upp:

Vi behöver något som vi inte har i gruppen, vi behöver något nytt, vi behöver någon som ger oss resultat osv.

Problemet är att gruppen inte tittar på kultur, långsiktighet, vision och 10 år framåt.
Den man anställer löser kanske dagens brand men kan vara helt fel långsiktigt.

Det är därför man helst ska prata om vem man anställer istället för vilken kunskap medarbetaren ska ha.

Kunskap är något som man ”oftast” kan generera på plats men passion, inställning och utveckling är något man måste leta efter ..

Vem är oftast viktigare än kunskapen:

Oftast förändras uppdrag, målbilder samt platsbeskrivning genom åren och oftast sker också en kunskapsuppdatering eller kunskapsförändring. Då är det bra att han en person som har rätt inställning, bra på att utveckla sig själv, lätt att lära sig nya saker och är en bra medarbetare.

Som sagt så finns det tonvis med rader att skriva om ovanstående men vi stannar här så det mer blir en tankeställare när man vill få in en anställd och faktiskt tänka över saken både en och två gånger innan man tar den sedvanliga vägen med CV samt personligt brev och där beslutet oftast baseras på Cv:n.

Däremot vad vi med kortare rader ska ta upp är hur viktigt det är att man tar hand om nya personer i företaget och gör det med rätt personer.

De flesta vet att det finns en siffra ” mellan tumme och pekfinger” som visar på att en nyanställd kostar ca en halv miljon kronor. Oftast är personen inte en tillgång förrän om 6 månader utan bara en kostnad. Självklart så beror det mycket på vilken tjänst man har men vi pratar i generella termer.

Nya medarbetaren ska bli upplärd, en resurs måste lära upp och sen: Lönen, semesterlönen och arbetsgivaravgiften… Det sista kommer alltid upp som en stor kostnad i en årsredovisning.

Det som inte kommer upp är:
– Hur kan man korta av upplärningstiden = minska kostnaden
– Kan man tjäna på att tänka att ett par personer blir ”ansvariga” över upplärningen där man inte bara fokuserar på arbetet ”idag” utan även tar med vision, kultur, mål osv.

– De som inte är upplärda/fått utrymme till att lära upp nya personer är oftast tyngda av egna uppgifter och ”måste” hjälpa nyanställda på sidan om och då har man absolut inte tagit kostnadsfrågan/ visionen / kulturen på allvar och nya medarbetaren blir sedd som en belastning istället för en tillgång.

Att ha personer som tar hand om nya medarbetare är ingen lyx för medelstora företag utan en nödvändighet. Att anställa rätt medarbetare över tid är inte bara viktigt utan en nödvändighet för ett företag som vill vara framgångsrikt.

Vi stannar här och så hoppas jag att detta får vissa att reflektera.

Anekdot: Jag jobbade på banken SEB i många år. De var otroligt duktiga på att ta hand om nyanställda på den tiden. Så när vi nya samlades i slutet på 80-talet så fick vi höra om en anekdot.

”Gamle Wallenberg kom in på NK med sin gamla skruttiga rock. Han beslöt sig för att köpa en dyr fin kristallkrona. Men när han försökte prata med försäljarna så sprang de bara förbi honom och hjälpte bara de mer ”finklädda”. Herr Wallenberg blev till slut irriterad så han tog sin käpp och drog ner den dyra kristallkronan på golvet så den gick sönder i tusen bitar. Genast flockades alla säljare runt honom och undrade vad han höll på med? Wallenberg svarade : Jag köper den trasiga kristallkronan och så vill jag ha en till.”

På det sättet fick vi direkt lära oss lite om företagets kultur..
Döm aldrig kunden efter ..

Sköt om er ..

Varför gör vi saker som inte är bra?
Annons

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: