Rörelse ska uppmuntras av ledare..


Ja det är inget nytt under solen och man försöker med uppmuntran där vissa datorer tar fram någon typ av påminnelse om att ta en paus och röra på sig, friskvårdspeng, alternativt friskvårdstimme, specialpriser på gym, badhus etc.

Problemet är att man egentligen bara manar på de som redan tränar.
Efter all forskning som man nu gjort i modern tid så borde det finnas en obligatorisk del i jobbet men även i skolan bland ungdomar att röra på sig minst 10 minuter varje timme. Nu menar jag inte att få upp maxpuls utan ut och rör på er ..

Min son spelade dataspel en hel del och till slut fick jag ångest över att han blev för stillasittande. Jag hade då läst Anders Hansens bok Hjärnstark och sett hans program på svt-play https://www.svtplay.se/din-hjarna

Men långt innan dess så råkade jag ut för två saker och det var oerhört högt blodtryck samt artrit p g a stress. När jag bara blev ordinerad massa tabletter som gav hela min kropp obalans av kortisontabletter mot artriten som gjorde att jag gick upp i vikt som var dåligt för mitt blodtryck och gav mig en euforikänsla (som jag kan tänka mig att en drog ger) så gav blodtrycksmedicin en effekt som inte var så bra mot artriten. Så 33 tabletter i veckan gav mig bara ångest för jag kunde inte påverka det jag egentligen ville påverka och det var att förändra mitt leverne.

Så lösningen var att sluta snusa, dricka mindre, motionera/träna mer och sova mer.
Nu säger jag inte att man ska sluta medicinera men man kan sluta/börja med det ovanstående för att sen minska via läkare på medicineringen.

Men detta var en avstickare som beskriver varför jag blev så engagerad så att jag gjorde ett enormt Excelark som tog in kaloriintag, träning, sömn och vilken typ av mat jag tog in samt vikten. Låter som viktväktarna men den var totalt individanpassat efter hur min kropp tog emot allt det här på daglig basis.

Därför tror jag inte på generella lösningar utan mer på individuella lösningar gällande kost, sömn, träning och livsstil. Precis som med ledarskap. Det kräver mer tid men i tid ger det enormt mycket bättre resultat. Det är egentligen det som hela mitt tänk med ledarskap handlar om.

Många har Previa och det är ett steg på vägen men även där är det generella lösningar som gäller och i sak så förändrar inte folk sitt leverne i sitt arbete.

Om man nu inte kan ha en specialist som faktiskt coachar personalen så kan man som ledare få in rörelse i verksamheten. Då menar jag INTE att man tvingar folk att springa, simma osv. eller skapa morgongympa/morgonlöpning = De som redan är frälsta kommer automatiskt komma och de som inte är det kommer inte, alternativt få ångest över det.

Fakta är att rörelse genererar bättre resultat men det räcker inte att man klockan 06:00 på morgonen tar ett pass och tror att man presterar 15:00.

Det handlar om att lyfta på häcken och även om ståbord är ok så betyder det inte att du rör på dig mer.. Varje timme borde varje individ där jobbet tillåter ta en rast och en promenad i friska luften oavsett väder- rensa. Möte med max 3 stycken = ta en promenadmöte osv.

Detta handlar inte om att skapa massa regler utan mer om att skapa en livsstil som berättar om varför, hur och resultat.

Det här handlar inte endast om att göra personalen en tjänst. Det kommer skapa en effektivitet som är grym. Att ny forskning faktiskt rör vid att hjärnan kan skapa nya hjärnceller (det trodde man inte för ett par årtionden sen) om man rör på sig är en stor anledning att börja röra på sig även när man är äldre.

Det som stör mig är att det här med rörelse har en gedigen plattform av fakta i hälsa och framgång samtidigt som man generaliserar det och viftar in det med vänsterhanden för att få in det i organisationen så att man är lika politiskt korrekt som andra.

– Ledare ska ta reda på någon som faktiskt är utbildad inom vården gällande detta och konsultera personen minst en gång i månaden med individuellt möte gentemot personal och dig själv. Men hitta rätt personer som verkligen kan det här.

– Du som ledare ska ha gedigen utbildning i vad, hur och när sömn, kost, rörelse och annat gör med personalen så att du kan hjälpa medarbetarna till en bra arbetsplats som får dem att prestera bättre och må bättre på riktigt.

– Du som ledare kommer inse varför det är så viktigt att delegera och inte göra sig oumbärlig.

Om vi nu går tillbaka till min historia om min son så hade jag några val angående spelandet och stillasittande.

Förbjuda
Hota
Motivera

Försökte ALLT! Men sen blev det ändå lite regler som gjorde att min son faktiskt fick välja själv. Spela 1 timme = 10 minuters träning av att springa på stället, styrketräning som armhävningar, sit ups eller hoppa på stället osv.

Så helt plötsligt släppte min ångest. Om han en lördag spelade i ca 4 timmar så skulle han förmodligen gjort 50 upphopp, 50 armhävningar, 20 minuters löpning på stället och tränat magen i antal minuter. Han spelade inte riktigt så mycket som han brukade längre 😉

Jag tror spontant att utbildning inom ämnet är viktigt dels för ledaren och personalen men sen att man har rörelsen/frisk luft i själva arbetet inte för att det är kul utan för att det är bra för medarbetarna och bra för resultatet.

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/vastmanland/mdh-forskare-uppmanar-kontorsarbetare-att-ta-med-jobbet-ut-i-parken

Hitta nu inte massa vägar till att INTE röra på dig, utan hitta en väg ut ur att sitta dig till döds. Glöm inte att bara för du är trött psykiskt så är du inte trött fysiskt. Det är när du är som mest stressad och mest trött psykiskt som du behöver rörelse, endorfin osv. Tvärtom mot hur många tänker. Så ju mer du är stressad och behöver fokus desto mer behöver du rörelse.

Annons

Publicerad av utanforboxen

Lite tankar om allt möjligt men mest om ledarskap, ekonomi och omvärldsanalys. Men även som en lite paus en semesterresa till Croatia ..

Lämna en kommentar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: